جنس قالب سقف یوبوت از پلیپروپیلن تشکیل شده است و حالت مکعبی شکل دارند. در حالی سقف کوبیاکس، به صورت گوی شکل ساخته شده است. این گوی به دو شکل تخت و کروی طراحی میشود و ارتفاع اولی 10 تا 22 سانتیمتر و گوی کروی با ارتفاع 25 تا 45 سانتیمتر میباشد.
از چه جهاتی سقف یوبوت و کوبیاکس با یکدیگر متفاوت هستند؟
1- جایگذاری و آرماتوربندی صحیح این سقفها
جایگذاری درست و مناسب سقف از موارد مهم و قابل توجهی است که باید بر اساس ویژگی هر سقف، مشخص و معین شود. سقفها به صورت I مانند باشند.
سقفهای یوبوت نسبت به سقفهای کوبیاکس، توان و تحمل بار بیشتری را دارند. البته نباید بیش از بار سنگین روی آن قرار داد، چرا که باعث شکسته شدن و یا خراب شدن سقف میشود. نقشهها فاصله قالبهای یوبوت را مشخص و تنظیم میکنند و بر همین اساس با چسب پلاستیکی محکم میشوند.
سقفهای کوبیاکس همانطور که گفته شده، پایداری کمتری دارند و نمیتوانند وزنهای زیادی را متحمل شوند. در این صورت به کیج های فلزی نیاز دارند در هنگام آرماتوربندی نیازی به اجرای هیچگونه آرماتور خاصی در اطراف کیج ماژولها نمیباشد.
این عمل، باید بر اساسو در راستای کیج ها با اولین لایه آرماتور تحتانی صورت بگیرد. (عمود بر لایه دوم تحتانی)
در این نوع سقف نیز، گویها باید بر اساس نقشه جایگذاری شوند و فاصله بین آنها باید حدود 2/2 متر در نظر گرفته شود.
آرماتوربندی سقف کوبیاکس در دولایه عمود قابل اجرا است و آرماتورهای فوقانی قطر کمتری نسبت به تحتانی دارد و فاصله بین آنها نیز بیشتر میشود. در حالی جایگذاری آرماتورهای شبکه بالا و پایین سقف یوبوت، باید بهگونهای باشد که در بین هر دو قالب؛ یک میلگرد و روی آنها یک یا دو میلگرد (بسته به ابعاد) قرار گیرد.
توجه کنید، یوبوت هایی که ابعاد بزرگتری دارند؛ باید فاصله میلگردهایی که در میان یوبوتها قرار میگیرد. در بین این میلگردها باید یک یا چند میلگرد دیگر با فاصله یکسان، بر اساس نقشه قرار بگیرد و مطابق آن روی سقف چیده شوند. پس برای این کار دقت و تمرکز زیادی باید داشته باشید.
2- دهانه قابل اجرا
تفاوت دیگر این دو سقف، مربوط به اندازه و میزان طول دهانه اجرا است که سقفهای یوبوت محدودیتی در تغییر اندازه ندارند ولی سقفهای کوبیاکس حداکثر تا دهانه 8 متر قابلیت اجرا دارد. (بیشتر از 10 متر طبق آییننامه مرکز تحقیقات ساختمان، مجاز نیست).
دلیل این محدودیت، ضعیف بودن سیستم کروی سقف در برابر برشهای یک طرفه دال که نیاز به تیرهای آویز دار میباشد. درحالیکه برای سقف یوبوت؛ میتوان دهانههایی تا ابعاد ۲۰ متر را اجرا کرد.
3- هزینه ساخت و اجرا
در حالت کلی، هزینههای سقف کوبیاکس تا حدودی بیشتر از سقفهای یوبوت است اما در بیشتر جنبهها، از نظر هزینه میزان میلگرد و بتن مصرفی و همچنین هزینههای اجرایی و جانبی سیستم کوبیاکس با افزایش بالاتری همراه است.
سیستم یوبوت از پیش ساخته شدهاند و نیازی به سفارش نیست درحالیکه، کوبیاکس را باید سفارش داد و حملونقل آن هزینه دارد. بر اساس این توصیفات، سقف کوبیاکس شامل هزینههای کلی بیشتری میباشد.
4- سرعت و سهولت در اجرا
یوبوت نسبت به کوبیاکس سرعت بیشتری در اجرا دارد ولی سقف کوبیاکس کندتر انجام میشود.
طبیعتاً اجرای این دو سقف در مواردی با یکدیگر متفاوت هستند؛ اما در حالت کلی سیستم کوبیاکس اجرای راحتتر و آسانتری نسبت به نوع دیگر دارد.
5- بتن ریزی
سقف یوبوت به دلیل فرم مکعبی در هر جهت باید عمل ویبره صورت بگیرد و روان کننده سقف باید تا حدی باشد که بتن بهراحتی در زیر سقف حرکت کند و فضای زیر را پر کند. استفاده از فوق روان کنندهها جهت افزایش اسلامپ بتن است و این خود در برگیرنده هزینههای اقتصادی بیشتری میباشد. این امر سبب افزایش احجام هنگام بتن ریزی میشود و با طولانی شدن زمان بین دو مرحله بتن ریزی، گیرش سریعتر بتن و ایجاد درز سرد میشود.
در سقف کوبیاکس الزام و اجباری به استفاده از روان کنندهها نیست و فرم کروی شکل در این نوع سقف، باعث سهولت در بتن ریزی و کاهش میزان ویبره لازم میشود.
بتن معمولی در سقف کوبیاکس استفاده میشود و عمل بتن ریزی شبیه یوبوت در دو مرحله متوالی انجام میپذیرد. در هر دو سیستم سقفی، ویبره بیشتری در مقایسه با سقفهای معمول و سنتی باید صورت بگیرد و این دو سقف نیاز بیشتری به عمل ویبره دارند.
در این مطلب سعی کردیم تفاوتهای سقف یوبوت و کوبیاکس را برای شما بهروشنی بیان کنیم و از هر نظر بسنجیم تا در انتخاب نوع سقف با توجه به مزایا و تفاوتهای هر دو سقف، تصمیمی مناسب و مطلوب در این زمینه بگیرید.
کارشناسان شرکت گنبد فیروزه، میتوانند شما کافرمایان و مشتریان را در رابطه با انتخاب و خرید مناسب و صحیح سقف؛ مطابق با پروژه در حال اجرا یاری دهند.