امروزه در صنعت ساختمانسازی نوین، باتوجهبه اهمیت مقاومسازی و رعایت اصول فنی و اقتصادی، سعی بر این شده که از سیستمهای پیشرفته در این صنعت استفاده کنند. یکی از این سیستمهای بهروز و پیشرفته، سقف یوبوت است که باهدف سبکسازی سقف، مشکل اصلی دالهای سنتی در ساختمانهای بتنی را حل کرده است.
سیستم یوبوت از دولایه بتن مسلح در بالا و پایین دال تشکیل شده و بین این لایهها با قالب یوبوت پر میشود. دالهای سنتی به دلیل وزن بالا و محدودکردن دهانه، کمکم منسوخ شدند و سقفهایی که بار مرده آنها کمتر است، جایگزین دالهای سنتی شدند که مهمترین ویژگی سقف یوبوت؛ افزایش طول دهانه و کاهش وزن میباشد.
ماهیت سقف یوبوت، دال بتنی مُجوّف (توخالی) با قالبهای مربعی ماندگار به همراه عملکرد دوطرفه میباشد. این قالبها در میان بتن و قرار میگیرند و با حذف بتن ناکارآمد، سبب کاهش وزن دال و مصرف بتن میشوند که در نتیجه سختی دال را افزایش میدهند.
مسائل اقتصادی، محدودیتهای معماری و اجرای دهانههای بلند از جمله مواردی هستند که سبب از استفاده از انواع سیستم سقفی دال (دال تخت، دال کتیبه دار، دال با تیر فرعی) را ایجاد کرده است.
رشد روزافزون جمعیت، افزایش تقاضا و کاهش زمان تحویل پروژههای ساختمانی و عمرانی از عوامل مهمی هستند که باعث شدند جهت بهبود عملکرد در زمینه ساختوساز، از روشهای مدرن و پیشرفته استفاده کنند.
سیستم یوبوت؛ در سال ۱۳۸۸ توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن به ثبت و تأیید رسیده است. تکنولوژی دال یوبوت جایگزین سیستمهای سنتی شده و از ترکیب بتن، میلگرد و قالبهایی از جنس پلیپروپیلن ساخته شده است.
در سال 2002 (اواخر قرن بیستم میلادی) شرکت دالی فرم ایتالیا (Daliform)، جهت رفع اشکالات موجود در دالهای مجوف و افزایش سطح تکنولوژی سقفهای سازهای؛ محصولی به نام یوبوت را به کل جهان معرفی و ارائه نمود.
این شرکت با اهدافی همچون بهبود بخشیدن دالها، استفاده از دهانههای بلند، کاهش مصرف بتن و همچنین مقاوم در برابر زلزله؛ سیستم دال مجوف سقف یوبوت را ابداع کرد و بهسرعت موردتوجه و استقبال جامعه مهندسین اروپایی، آسیایی و آفریقایی قرار گرفت.
سقف یوبوت از دومین نسل مجوف سازی دالهای بتنی توسط گویهای پلاستیکی (کوبیاکس) در کل جهان معرفی و شناخته شد.