سقف وافل، یکی از انواع سقفهای مهم و کاربردی در صنعت ساخت و ساز به شمار میآید. پس از اجرای همه مراحل نصب سقف، باید مطابق قوانین و مقرراتی قالبها را باز کرد. مرحله قالب برداری یکی از مراحل حساسی است که نیاز به تجربه و تبحر زیادی دارد و اگر فردی در این زمینه ماهر نیست؛ هرگز انجام این کار را بر عهده نگیرد.
در ادامه نکاتی را جهت باز و جدا کردن قالبهای سقف وافل، توضیح خواهیم داد تا با رعایت این موارد مهم بتوان نتیجه مطلوبی از آخرین مرحله اجرای سقف وافل بهرهمند شد.
مهمترین نکات قالب برداری سقف وافل
قالب برداری زمان مشخصی دارد و بتن باید به 70 درصد مقاومت خود رسیده باشد. در غیر این صورت نمیتوان قالبها را جدا کرد. جهت برداشتن پایههای اطمینان، حتماً باید بتن به مقاومت 28 روزه مورد نظر رسیده باشد.
هر قالبی در زمانی متفاوتی چیده شده و ممکن است چیدن قالب اولی با آخری چند ساعتی تغییر کند. به همین دلیل زمان قالب برداری آنها نیز از یکدیگر مجزا میشود.
در واقع برخی از این قالبها بهصورت قائم تعبیه میشوند، فشارهای وارده از نوع فشار جانبی هستند و زمان باز کردن آنها در دماهای مختلف، فرق دارد. در این حالت فشار قائم وجود ندارد و زمان باز شدن قالبها زودتر است.
قالب تیر دارای وزن بیشتری نسبت به دال است و تیرها مدت زمان بیشتری برای باز شدن نیاز دارند.
زمان برداشتن قالبهای قائم
- دما صفر درجه: 30 ساعت
- دما 8 درجه: 18 ساعت
- دما 16 درجه: 12 ساعت
- دما 24 درجه: 9 ساعت و بیشتر
تیرها نیز در قالبها میتوانند بهصورت زیرین جایگذاری شوند که زمانهای متفاوتی در دماهای مختلف برای قالب برداری نیاز دارند. هرچه دما بیشتر باشد مدت زمان کمتری برای قالب برداری نیاز است.
یکی از نکات مهم قالب برداری، عدم نیاز به روغن کاری و یا چرب کردن قالب وافل پیش بتن ریزی است و پیمانکار با استفاده از روغنهای گیاهی و بدون مضر برای قالب، آنها را چرب کرده و بیرون میآورد.
هنگام روغن کاری مراقب باشید، میلگردها با روغن در تماس نباشد. چرا که نباید چسبندگی آنها با بتن از بین برود.
با دقت و احتیاط، قالب را از هر چهار طرف بیرون کشیده و برای این کار از وسایل نوک تیز کمک نگیرید؛ چون میتواند باعث شکستن قالبها شود. در صورت آسیب رسیدن به قالب، دیگر استفاده مجددی وجود ندارد. سالم و درست بیرون کشیدن قالب، نکته مهمی است که باید بسیار در نظر گرفت، چرا که سبب افزایش هزینهها میشود و در پروژههای بعدی نمیتوان استفاده کرد.
عملیات قالب برداری بدون وارد کردن نیرو و فشار زیاد باید صورت بگیرد و قالبهای باربر نباید پیش از آنکه اعضاء و قطعات بتنی مقاومت کافی را برای تحمل وزن خود و بارهای وارده کسب کند، برچیده شوند.
پیمانکار باید در این زمینه متبحر و حرفهای عمل کند و با وارد کردن فشار کم به اطراف قالب و بهوسیله دیلم و یا سرجک بتواند آن را سالم دربیاورد. همچنین مراقب باشید که قالبها روی زمین پرتاب نشوند، چرا که باعث کاهش طول عمر آن ها خواهد شد.
روش مناسبی که برای جدا کردن قالبهای سقف وافل میتوان اجرا کرد این است که سقف را به چشمههای مساحتهای 30 یا 40 مترمربعی تقسیم کنیم و بهصورت یکجا باز نشود؛ سپس قالبها را جدا کرده و مجدداً جکهای اطمینان را پس از بازکردن، قرار میدهیم.
پس از اتمام قالب برداری کلی سقف، میتوان جهت جلوگیری از خیز بلند مدت سقف وافل، یک سوم از جکهای سقف را تا اجرای طبقه بعدی بهصورت پایه اطمینان در زیر سقف و زیر تیرها نگه داشت تا بتوان از خیز دادن آن در سقف پیشگیری کرد.
قالب برداری سقف وافل چه زمانی باید صورت بگیرد؟
طبق جدول ارائه شده در زیر، هر چه دما کمتر و به صفر نزدیک باشد؛ زمان قالب برداری بیشتر میشود و به طور کلی بعد از 25 روز باید جکهای اطمینان را جدا کرد. بعد از گذشت سه روز با دمای 24 درجه سانتیگراد، میتوان قالبهای سقف را جدا کرد و همچنین جکهای اطمینان را باید بعد از 7 روز باز کرد. پس به طور نرمال قالب برداری در سقف وافل 7 روز زمان میخواهد.