نوعی سقف تیرچه بلوک که با استفاده از تیرچههای جان باز استفاده میشود. این تیرچههای فلزی با جان باز، در ترکیب با بتن جهت اجرای سازههای فولادی ساخته میشود.
قابل اجرا برای اسکلتهای بتنی و فولادی است که از استحکام و یکپارچگی بالایی برخوردار است و باید توجه داشت که برای دهانههای بیشتر از 6 متر از یک ردیف شمع بتن در وسط تیرچه استفاده کرد و دلیل این امر، ایجاد لرزش حین اجرا و عدم گیرش بتن میباشد.
ایرادات سقف تیرچه بلوک، سبب شد تا سقف کرومیت ایجاد شود. نیاز به شمعبندی، دست و پا گیر بودن آن و صرف هزینههای اضافی از جمله مشکلات سقف تیرچه بلوک شمرده میشود. در حالی که خود ایستا بودن سقفهای کرومیت، به کار بردن و اجرای شمعبندی را برطرف میکند.
عدم نیاز به شمعبندی در این سقف، سرعت اجرا را افزایش میدهد و همین موضوعات باعث برخی مزایای دیگر میشود که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت.
مزایای سقف تیرچه کرومیت
- بتنریزی همزمان چند سقف و از نظر اقتصادی بهصرفه است
- خود ایستا و عدم نیاز به شمعبندی
- تحمل وزن بتن و قالبهای سقف بهتنهایی
- یکپارچگی و استحکام در ترکیب با بتن
- مقاومت و شکلپذیری بالا
- قابلیت تحمل بار قبل و بعد از گیرش بتن
- توان تحمل بارهای مرده
- سرعت و سهولت در اجرای سقف
- سهولت اجرای داک و بازشو
- قابلیت طراحی برای دهانههای بزرگ
- حذف کش ها و رد فولاد در زیر سقف
- نظارت بر اجرای سازه
معایب سقف کرومیت
- فضای کافی و لازم برای دپوی قالبها
- نیاز به اجرای سقف کاذب
- برای اجرای این سقف به نیروی ماهر و عوامل اجرایی آموزش دیده احتیاج است.
- کنترل کیفیت تیرچهها و رعایت شرایط فنی و استاندارد ساخت سقف
- نمایان شدن داغ تیرچه از زیر سقف با گذشت مدّت زمانی از گچکاری
چه مشکلاتی ممکن است هنگام اجرای این سقف، به وجود آید؟
- زنگزدایی ورق تحتانی
- کمانش جانبی نبشی فوقانی
- مشکلات اجرای گوشواره
- زمان اجرا امکان دارد، تیرچهها تابیده شود و مشکلاتی را ایجاد کند.
- امکان آسیبپذیری به بلوکها با ضربه خوردن
- تولید بسیار کم تیرچه فلزی با جان باز در کشور و مشکلات حملونقل
- ورقهای تحتانی به دلیل عرض کم امکان دارد؛ مشکلات بتنریزی و تراکمی را برای سقف پیش آورد.
- این امکان وجود دارد که تیرچهها برش شوند و نتوان محل برش خورده را با تقویت جوش ترمیم کرد.
ابزارهای مورد نیاز جهت ساخت سقف تیرچه کرومیت: جرثقیل، اره، تیشه، پمپ بتن، فرز، انبر، دستگاه جوش و سیم آرماتوربندی
سقف تیرچه کرومیت با چه روشهایی اجرا میشود؟
با قالب دائمی: جنس قالبهای دائمی از بلوکهای سیمانی، سفالی و یا یونولیت میباشد.
با قالب موقت: جنس این قالبها از فلز است و از بلوک استفاده نمیشود. به همین دلیل وزن کمتری نسبت به قالبهای دائمی دارد.
قالبها پس از گیرش اولیه بتن در سقف کامپوزیت کرومیت از زیر سقف باز میشوند و میتوان این قالبها را مورد استفاده مجدد قرار داد.
سقف کرومیت از چه اجزایی تشکیل شده است؟
1- تیرچه فولادی با جان باز: این تیرچه فولادی با جان باز، نوعی سازه پیشساخته است که بهصورت خرپاهای ویژه دو سر ساخته اجرا میشود و تیرچههای فولادی از بال تحتانی و فوقانی و اعضای قطری تشکیل شده است.
بال تحتانی بهعنوان عضو کششی خرپا عمل کرده و از تسمه ساخته شده؛ بال فوقانی نیز از تسمه، ناودانی و یا نبشی ایجاد شده و داخل بتن پوشش قرار میگیرد. درحالیکه اعضای قطری از میلگرد است که بهصورت مورب اجرا میشود و به کمک اعضای کششی و فشاری، ایستایی لازم را برای اعمال بارهای مرده فراهم کند.
مراحل انجام تیرچههای فولادی، زمان اجرای بتن و قبل از گیرش و پس از گرفتن بتن، بارگذاری میشوند. توجه داشته باشید که اعوجاج و زنگزدگی روی بال پایین یا ورق پایینی ایجاد نشود، چراکه باعث میشود جوشکاری بهدرستی صورت نگیرد و ضعف سقف را به همراه آورد.
2- بلوک پرکننده: این بلوکهای پرکننده سقف تیرچه کرومیت، متواند از جنسهای مختلفی از جمله سفال، بتن و یا پلیاستایرن تشکیل شود و نباید هیچگونه ترکخوردگی در آن ایجاد شده باشد.
بلوهای پرکننده تنها نقش پرکنندگی دارند و استحکام و مقاومت سقف را تحتالشعاع قرار نمیدهند. مزیت استفاده از بلوکهای پلیاستایرن، کاهش وزن و صرفهجویی در هزینه و زمان اجرا میباشد و باید سطح بلوکهای تحتانی برای اجرای سقف کرومیت، با رابیتس پوشش داد.
ضخامت کل سقف و فاصله تیرچهها از یکدیگر دو عاملی هستند که در جایگذاری طول و ارتفاع بلوکها مؤثر هستند. دقت عمل در انجام بتنریزی جهت عدم سقوط بلوکها نیاز و ضروری است و قرارگرفتن آنها باید بهگونهای باشد که فضاهای خالی به حداقل برسد.
3- میلگرد حرارتی: استفاده کاربردی از این میلگردهای حرارتی جهت مقابله با تنشهای ناشی از افت و تغییرات دمایی صورت میگیرد. مدل قرار گیری و نصب میلگردها، عمود بر تیرچهها در بالای سقف جوش داده و یا با سیم آرماتوربندی بسته میشوند. میلگردهای حرارتی معمولاً نمره 6 کلافی ساده است.
4- کلاف عرضی: برای اجرای کلاف عرضی باید ابتدا ابعاد و اندازه دهانه تعیین شود و سپس کلافها بهوسیله تخته قالب و جوش به تیرچههای فولادی متصل شوند.
توجه داشته باشید، آخر و انتهای کلاف در بالا و پایین محل برخورد به تیر فرعی مهار شود و عرض کلاف نباید کمتر از ۱۰ سانتیمتر باشد. اجرای کلاف عرضی به این صورت است که از قالبهای بتنی آماده در قسمت پایین و جوش دادن یک میلگرد مستقیم و بدون خم به قطر 12 میلیمتر به بال فوقانی استفاده میشود.
در دهانههای کوچکتر از 5.5 متر حداقل یک کلاف عرضی نیاز و الزامی است. در دهانههای بزرگتر فاصله کلافها باید به نحوی باشد که فاصله دو کلاف عرضی از ۲/۵ متر تجاوز نکند.
در دهانههایی که از 3 متر کمتر است، نیازی به ایجاد فاصله بین بلوکها برای نفوذ بتن نیست و نصب میلگرد و جوش دادن آن به تیرچهها کافی است.
5- بتن رویه: در مرحله آخر پس از نصب تیرچه و بلوکها، بتن رویه که قسمتی از تیر مرکب است؛ اجرا میشود. این بتن رویه بارهای وارده به سقف را با کمک تیرچه فولادی جان باز، تحمل میکند.
مقاومت بتن رویه به ابعاد طول دهانه و بار وارده بستگی دارد و بر همین اساس طراحی میشود.
نکات اجرایی سقف کرومیت که باید در نظر داشت و رعایت کرد:
- فاصله آزاد تیرچهها از یکدیگر نباید از ۷۵ سانتیمتر بیشتر بشود.
- ضخامت ورقها، نبشی و پروفیل از سه میلی کمتر نشود.
- ضخامت دال بتنی یا همان بتن رویه، نباید کمتر از یک دوازدهم و یا 5 سانتیمتر از فاصله تیرچه شود.
- بررسی همه تیرچهها جهت سالم بودن قبل از نصب
- اجرای اصولی بریدن تیرچه و استفاده از آن در قسمت دیگر در صورت نیاز
- افزایش مقاومت برشی تیرچهها با بتنریزی
- به حداقل رساندن فاصله بلوکها در زمان بلوک چینی
- استفاده از ویبراتور زمان بتنریزی جهت یکدست شدن و پر شدن فضاهای خالی
- استفاده از بلوکهای سفالی با ضخامت 0.8 سانتیمتر و به طور کامل سالم باشد.
- جهت به کار بردن بلوکهای سیمانی، ضخامت آنها باید 1.5 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
- بلوک پلیاستایرن برای اجرای سقف تیرچه کرومیت مناسبتر است، چرا که وزن پایینی دارد و از استحکام بالایی برخوردار است. باعث کاهش هزینهها و افزایش سرعت عمل نیز میشود.
- بال تحتانی تیرچهها به دلیل مفصل فرض شدن اتصال تیرچه به پل، باید جوش داده شود. ولی جوشکاری برای بال فوقانی نباید صورت بگیرد.
شرکت گنبد فیروزه، در زمینه فروش و مشاوره سقفهای ساختمانی از جمله تیرچه کرومیت فعال است و شما مشتریان میتوانید برای راهنمایی و آگاهی بیشتر جهت خرید با مشاوران یا کارشناسان باتجربه، تماس حاصل نمایید.